Bułki – MK Gold Bread Mix

Bułki – MK Gold Bread Mix

Bułeczki idealnie nadające się do pysznych kanapek, burgerów lub zapiekanek, postępowanie bardzo podobne jak w przypadku niskowęglowodanowego chlebka.

Do przygotowania bułek potrzebujemy:

 

  1. Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
  2. Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami  aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
  4. Ciasto formujemy w kształt kulisty (nie przygniatamy). Wielkość bułek uzależniona od tego, do czego je użyjemy. Rekomendujemy wagę przed pieczeniem około 60-70g, a w przypadku bułki do burgerów, gdzie bułka musi być większa polecamy wagę przed pieczeniem około 80-90g.
  5. Uformowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia w odstępach co najmniej 5-10cm i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie można naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką (ważne żeby ich nie dociskać), żeby uzyskać bardziej efektowny wygląd gotowego wyrobu.
  6.  Pieczenie w temperaturze 170-180⁰C z termoobiegiem lub grzaniem góra+dół przez około 30min. Oba programy bez dodatkowych grzałek.
  7. Z jednej porcji mieszanki 200g wychodzi około 6-10 bułek w zależności od ich gramatury.
  8. Gotowe bułki po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, zawinięte w folię lub w plastikowym pojemniku, dzięki temu będą dłużej świeże, a przede wszystkim nie stracą na swoich walorach smakowych jak i konsystencji. W lodówce zalecamy przechowywać do tygodnia czasu. Można bez obaw je również zamrozić bez późniejszego uszczerbku na ich smaku i konsystencji!

Orientacyjna wartość odżywcza gotowego pieczywa:

Wartość energetyczna: 1071 kJ / 257 kcal

Tłuszcz: 12g

– w tym tłuszcze nasycone: 4,0g

Węglowodany: 3,9g

– w tym cukry: 1,8g

Białko: 29g

Sól: 0,87g

Błonnik: 9,7g

11 Responses to Bułki – MK Gold Bread Mix

  • Dziś piekła bułeczki wyszły rewelacyjnie

  • Czy bulki tez wkladamy tak jak chleb do zimnego piekarnika i czas liczymy od nagrzania. Czy wkladamy juz do nagrzanego

  • Zrobiłam dzisiaj z ciekawości, bo ciągle ten chleb tylko. Ja pieprzę ale mi wyrosły giganty! Robiłam po 65 gram. Są pyszne :)))

  • Rozumiem, że wartość odżywcza podana dla 100 gramów gotowej bułki, nie składników po wymieszaniu?

  • Podobno nie ma głupich pytań, więc… Jak robi się zaczyn? Składniki się zalewa i je zostawia czy miesza i zostawia? Na ile je zostawić? Nigdy niestety mi nie wyszedł dlatego pytam, a Google też nie daje odpowiedzi ;(

    • Otóż przygotowanie zaczynu drożdżowego polega na rozpuszczeniu i wymieszaniu w wodzie drożdży wraz z cukrem/miodem
      Woda powinna być po prostu ciepła – optymalnie 30 stopni celcjusza a maksymalnie 40
      po wymieszaniu ostawiamy na ok 10minut

      Prawidłowo przygotowany zaczyn powinien po niedługim czasie zacząć się pienić i słyszalne bąbelkować po jego zamieszaniu

      W razie innych pytań służymy pomocą i radą 🙂

  • czy można użyć jakiegoś zamiennika cukru/ miodu? jestem cukrzykiem i zwykly cukier nie jest dla mnie dibra opcją …

    • Może być inulin. Przy ilości cukru z przepisu jego ilość w gotowym chlebie będzie tak niska że na pewno nie wpłynie na wzrost cukru we krwi.
      Cukier służy jedynie za pożywkę dla drożdży które na drodze fermentacji podczas wyrastania ciasta w znacznym stopniu zostaną przez nie przerobione. Efektem tego ciasto będzie bardziej I szybciej spulchnione.

      Nad pewno nie erytrytol ani ksylitol, maltiton gdyż te nie ulegają fermentacji.

      Można również spróbować bez cukru dodając więcej drożdży niż przepisie. Drożdże suche czy też w kostce same w sobie zawierają pewne ilości cukru, które mogą być niekiedy wystarczajace aby Chlebek urósł. Jednakże na pewno nie wyrośnie idealnie.

  • Wartośc energetyczna gotowego pieczywa – czy to są wartości dla CAŁEGO wypieku (z 200 g mąki) czy dla 100 g upieczonych bułeczek?

    Bułeczki przepyszne! Na ciepło są wspaniałe, takie tuż po wyjęciu z pieca. Dziękuję Wam za tę mąkę :*