Bułeczki idealnie nadające się do pysznych kanapek, burgerów lub zapiekanek, postępowanie bardzo podobne jak w przypadku niskowęglowodanowego chlebka.
Do przygotowania bułek potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
- 1 jajko
- 20g masła
- 1 płaska łyżeczka miodu/cukru/inuliny – 5g (będą stanowić pożywkę dla drożdży)
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych/instant – 5g (opcjonalnie można użyć drożdży świeżych w ilości 15-20g)
- Woda 200g
- Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
- Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
- Ciasto formujemy w kształt kulisty (nie przygniatamy). Wielkość bułek uzależniona od tego, do czego je użyjemy. Rekomendujemy wagę przed pieczeniem około 60-70g, a w przypadku bułki do burgerów, gdzie bułka musi być większa polecamy wagę przed pieczeniem około 80-90g.
- Uformowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia w odstępach co najmniej 5-10cm i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie można naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką (ważne żeby ich nie dociskać), żeby uzyskać bardziej efektowny wygląd gotowego wyrobu.
- Pieczenie w temperaturze 170-180⁰C z termoobiegiem lub grzaniem góra+dół przez około 30min. Oba programy bez dodatkowych grzałek.
- Z jednej porcji mieszanki 200g wychodzi około 6-10 bułek w zależności od ich gramatury.
- Gotowe bułki po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, zawinięte w folię lub w plastikowym pojemniku, dzięki temu będą dłużej świeże, a przede wszystkim nie stracą na swoich walorach smakowych jak i konsystencji. W lodówce zalecamy przechowywać do tygodnia czasu. Można bez obaw je również zamrozić bez późniejszego uszczerbku na ich smaku i konsystencji!
Orientacyjna wartość odżywcza gotowego pieczywa:
Wartość energetyczna: 1071 kJ / 257 kcal
Tłuszcz: 12g
– w tym tłuszcze nasycone: 4,0g
Węglowodany: 3,9g
– w tym cukry: 1,8g
Białko: 29g
Sól: 0,87g
Błonnik: 9,7g
Dziś piekła bułeczki wyszły rewelacyjnie
Czy bulki tez wkladamy tak jak chleb do zimnego piekarnika i czas liczymy od nagrzania. Czy wkladamy juz do nagrzanego
Jak najbardziej tak! Wszystko tak samo 🙂
Zrobiłam dzisiaj z ciekawości, bo ciągle ten chleb tylko. Ja pieprzę ale mi wyrosły giganty! Robiłam po 65 gram. Są pyszne :)))
Rozumiem, że wartość odżywcza podana dla 100 gramów gotowej bułki, nie składników po wymieszaniu?
Tak – dla 100g wyrobu gotowego
Podobno nie ma głupich pytań, więc… Jak robi się zaczyn? Składniki się zalewa i je zostawia czy miesza i zostawia? Na ile je zostawić? Nigdy niestety mi nie wyszedł dlatego pytam, a Google też nie daje odpowiedzi ;(
Otóż przygotowanie zaczynu drożdżowego polega na rozpuszczeniu i wymieszaniu w wodzie drożdży wraz z cukrem/miodem
Woda powinna być po prostu ciepła – optymalnie 30 stopni celcjusza a maksymalnie 40
po wymieszaniu ostawiamy na ok 10minut
Prawidłowo przygotowany zaczyn powinien po niedługim czasie zacząć się pienić i słyszalne bąbelkować po jego zamieszaniu
W razie innych pytań służymy pomocą i radą 🙂
czy można użyć jakiegoś zamiennika cukru/ miodu? jestem cukrzykiem i zwykly cukier nie jest dla mnie dibra opcją …
Może być inulin. Przy ilości cukru z przepisu jego ilość w gotowym chlebie będzie tak niska że na pewno nie wpłynie na wzrost cukru we krwi.
Cukier służy jedynie za pożywkę dla drożdży które na drodze fermentacji podczas wyrastania ciasta w znacznym stopniu zostaną przez nie przerobione. Efektem tego ciasto będzie bardziej I szybciej spulchnione.
Nad pewno nie erytrytol ani ksylitol, maltiton gdyż te nie ulegają fermentacji.
Można również spróbować bez cukru dodając więcej drożdży niż przepisie. Drożdże suche czy też w kostce same w sobie zawierają pewne ilości cukru, które mogą być niekiedy wystarczajace aby Chlebek urósł. Jednakże na pewno nie wyrośnie idealnie.
Wartośc energetyczna gotowego pieczywa – czy to są wartości dla CAŁEGO wypieku (z 200 g mąki) czy dla 100 g upieczonych bułeczek?
Bułeczki przepyszne! Na ciepło są wspaniałe, takie tuż po wyjęciu z pieca. Dziękuję Wam za tę mąkę :*