Puszyste, pączki z ulubionym nadzieniem to obowiązkowy element tłustego czwartku. Na szczęście są też pączki ketogeniczne <3
Do przygotowania pączusiów potrzebujemy:
- 125g Mieszanka MK Gold Bread Mix
- 200g twaróg półtłusty
- 100g erytrytol zmielony
- 2 jajka
- 100g wody
- 10g drożdży suchych
- 5g cukru/miodu/inuliny
- kilka kropel olejku waniliowego
- 600g smalcu (do smażenia)
Przygotowanie pączusiów
- Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
- Do miski należy wsypać odważone 125g mieszanki, 200g twarogu, 100g erytrytolu zmielonego, 2 jajka oraz olejek waniliowy, dodać również zaczyn z drożdży. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (mogą zostać małe grudki twarogu)
- Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-45min.
- Rozpuścić smalec w mały garnku, !!!UWAGA!!! temperatura smalcu musi mieścić się w przedziale 160-170’C
- Formować niewielkie pączusie zwilżonymi wodą dłońmi (dzięki temu ciasto nie będzie przyklejać się do rąk), wrzucać bezpośrednio na rozgrzany smalec, smażyć około 3-4 minuty z każdej strony.
- Pączusie nadziewać po ostygnięciu dużą strzykawką lub nadziewarką do pączków.
Nadzienie jagodowe:
500g jagód podgrzać z odrobiną wody, dodać erytrytol wedgług uznania i gotować aż woda odparuje i zostaną gęste owoce, najlepiej dodać odrobinę gumy ksantanowej żeby ustabilizować owoce, wystudzić i nadziewać pączusie.
Nadzienie karmelowe:
Na rozgrzaną patelnie wrzucić małą łyżeczkę masła (10g), dodać zmielony erytrytol 80g, dokładnie wymieszać, dodać śmietankę 30% w ilości 330g. Zostawić całość na małym ogniu, mieszać od czasu do czasu. Przygotowanie nadzienia karmelowego trwa około 60min. Do nadziewania należy użyć lekko ciepłego karmelu, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy.
U nas dodatkowo pączusie zostały polane keto lukrem (sok z cytryny i zmielony erytrytol) oraz polewą czekoladową (czekolada 80% z masłem)
Strasznie luźne ciasto wyszło i lepiło się mimo zwilżania ciężko było uformować jakikolwiek kształt
Fakt, Ja musiałem dodać kolejne 100g mieszanki, ale pączki wyszły super !
Czy z tego przepisu wyjdą racuchy?
Niestety nie testowaliśmy takiego rozwiązania.