Rogal maślany – MK Gold Bread Mix

Rogal maślany – MK Gold Bread Mix

Ten cudowny przepis został opracowany i wykonany przez @ketotoja – dziękujemy bardzo! Rogaliki są rewelacyje, jak pisze autorka przeisu

Duma mnie rozpiera, bo to moje autorskie croissanty i nieskromnie powiem, że wyszły PETARDA!😎🚀 Mięciutkie, warstwowe, ciągnące się lekko jak te prawdziwe 💛

A oto przepis na to cudo

Do przygotowania rogalików maślanych potrzebujemy:

  • Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
  • 5g cukru/miodu/inuliny,
  • 5g drożdży suchych
  • 200g ciepłej wody
  • 200g masła (zimne)
  • 1 łyżeczka gumy guar / gumy ksantanowej
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 50g mąki migdałowej
  • 100g mleka
  • erytrytol 3 łyżki (lub wedle uznania)

Przygotowanie rogalików:

  1. Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
  2. Do miski należy wsypać odważone suche składniki, czyli mieszanka MK Gold, eryrtytol oraz gumę guar/gumę ksantanową.
  3. Do suchych składników dodajemy posiekane masło i ucieramy razem na gładką masę.
  4. Do powstałej masy dodajemy mleko, mieszamy i dodajemy zaczyn.
  5. Ciasto zagniatamy, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30min
  6. Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na blacie podsypanym mieszanką MK Gold, najlepiej przez pergamin. najlepiej przez pergamin. Ciasto składamy 2 razy na pół i znowu rozwałkowujemy i tak z 4-5 razy. Kolejny raz robimy kulę i do lodówki na 30 minut. Taką zabawę powtarzamy jeszcze dwa razy.
  7. Po powtórzeniu powyższych czynności rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, możliwie cienko. Nierówne boki należy odkroić. Dzielimy ciasto na trójkąty i zawijamy na kształt croissanta (od podstawy trójkąta w kierunku szczytu).
  8. Gotowe rogaliki układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu śmietanką lub rozbełtanym jajkiem.
  9. Pieczenie 18-20 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem, do zarumienienia.
  10. Z powyższej ilości składników wychodzi około 20 rogalików
  11. 1szt maślanego rogalika to 137kCal, 11,2g tłuszczu, 6,3g białka, 1,4g węglowodanów

Zapraszamy na instagram autorki tego przepisu @ketotoja, znajdziecie tam mnóstwo super inspiracji!

6 Responses to Rogal maślany – MK Gold Bread Mix