Ten cudowny przepis został opracowany i wykonany przez @ketotoja – dziękujemy bardzo! Rogaliki są rewelacyje, jak pisze autorka przeisu
„Duma mnie rozpiera, bo to moje autorskie croissanty i nieskromnie powiem, że wyszły PETARDA!😎🚀 Mięciutkie, warstwowe, ciągnące się lekko jak te prawdziwe 💛„
A oto przepis na to cudo
Do przygotowania rogalików maślanych potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
- 5g cukru/miodu/inuliny,
- 5g drożdży suchych
- 200g ciepłej wody
- 200g masła (zimne)
- 1 łyżeczka gumy guar / gumy ksantanowej
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- 50g mąki migdałowej
- 100g mleka
- erytrytol 3 łyżki (lub wedle uznania)
Przygotowanie rogalików:
- Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
- Do miski należy wsypać odważone suche składniki, czyli mieszanka MK Gold, eryrtytol oraz gumę guar/gumę ksantanową.
- Do suchych składników dodajemy posiekane masło i ucieramy razem na gładką masę.
- Do powstałej masy dodajemy mleko, mieszamy i dodajemy zaczyn.
- Ciasto zagniatamy, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30min
- Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na blacie podsypanym mieszanką MK Gold, najlepiej przez pergamin. najlepiej przez pergamin. Ciasto składamy 2 razy na pół i znowu rozwałkowujemy i tak z 4-5 razy. Kolejny raz robimy kulę i do lodówki na 30 minut. Taką zabawę powtarzamy jeszcze dwa razy.
- Po powtórzeniu powyższych czynności rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, możliwie cienko. Nierówne boki należy odkroić. Dzielimy ciasto na trójkąty i zawijamy na kształt croissanta (od podstawy trójkąta w kierunku szczytu).
- Gotowe rogaliki układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu śmietanką lub rozbełtanym jajkiem.
- Pieczenie 18-20 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem, do zarumienienia.
- Z powyższej ilości składników wychodzi około 20 rogalików
- 1szt maślanego rogalika to 137kCal, 11,2g tłuszczu, 6,3g białka, 1,4g węglowodanów
Zapraszamy na instagram autorki tego przepisu @ketotoja, znajdziecie tam mnóstwo super inspiracji!
Robiłam rogaliki i dodałam czekoladę gorzka jako nadzienie są wyśmienite choć trzeba przyznać że troszkę dłużej się piekły ale to nic może to wina mojego piekarnika. Polecam 🙂 mam nadzieję że będzie opcja kupowania mąki w workach 5 kg bo dla mojej dużej rodziny kupowanie po 600g to jakaś tragedia
Te mąki kokosową i migdałową dodajemy na początku jako suche składniki do mieszanki mk i erytrytolu?
Dokładnie tak