Chleb – MK Gold Bread Mix

Chleb – MK Gold Bread Mix
  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy składający się z:
  2. Całość dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się miodu i drożdży. Pozostaw na 10-15min aby drożdże zaczęły „pracować” (rozczyn spieni się, zacznie bąbelkować/gazować).
  3. Gotową mieszankę MK GOLD w ilości 200g wsyp do miski.
  4. Dodaj 1 całe jajko bez skorupki (ok. 50g).
  5. Dodaj 20g miękkiego lub rozpuszczonego masła.
  6. Dodaj przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy.
  7. Całość wymieszaj robotem kuchennym ręcznym z końcówkami spiralnymi przeznaczonymi do zagniatania ciasta, robotem planetarnym z końcówką typu „hak” lub ręcznie (ten sposób wymaga sporo cierpliwości). Mieszamy do momentu, w którym ciasto przestaje kleić się do rąk. Z reguły trwa to ok 10 minut lub więcej – w zależności ile porcji ciasta wyrabiamy w jednym mieszaniu).
  8. Wyjmij ciasto z miski i uformuj w kształt foremki, w której będzie pieczone. Rekomendujemy formę „keksówkę” o długości 25cm i szerokości od 10-15cm wyłożoną pergaminem.
  9. Włożyć ciasto do foremki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godzin.
  10. Po tym czasie wstaw foremkę z ciastem do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę pieczenia na 170-180°C, program termoobieg lub grzanie góra+dół bez dodatkowych grzałek, które mogłyby za bardzo spiec chleb.
  11. Czas pieczenie tj. 45-55min mierzymy dopiero od momentu osiągnięcia przez piekarnik zadanej temperatury.
  12. Po upieczeniu wyciągnij chleb z foremki i odstaw na jakąś kratę do ostygnięcia.
  13. Chlebek kroimy ostrym nożem lub nożem z ząbkami dopiero do jego wystudzeniu!

Zalecamy przechowywanie gotowego pieczywa w lodówce w postaci zawiniętego w folię aluminiową lub zapakowanego do oddzielnego pojemnika. W ten sposób zachowa swoją wilgotność, nie obeschnie i nie zrobi się twardy. Chlebek można również poporcjować i mrozić – nie straci przez to na swoich walorach.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 1071 kJ / 257 kcal

Tłuszcz: 12g

– w tym tłuszcze nasycone: 4,0g

Węglowodany: 3,9g

– w tym cukry: 1,8g

Białko: 29g

Sól: 0,87g

Błonnik: 9,7g

 

 

 

 

 

28 Responses to Chleb – MK Gold Bread Mix

  • Dzisiaj upiekłam z zakupionej mieszanki. To najlepszy chleb jaki jadłam odkąd jestem na diecie ketogenicznej. Czy macie może przepis na spód do pizzy z tej mieszanki?

  • Kilkukrotnie upieczony. Rewelacja. Polecam gorąco

  • Upiekłam chleb z zakupionej mąki.
    Jest wspaniały.

  • Proszę o pomoc. Ile dziennie mogę zjeść tego chleba, Nie mam przepisów. Sama próbuję tej diety, działa, ale nie wszystko jeszcze wiem. Dziękuję.

  • Dzień dobry,

    powyższa wartość makroskładników jest dla 100g gotowego produktu? Pytam, ponieważ wartości różnią się na tych z opakowania.
    Bardzo dobry chleb.

    • Wartość odżywcza podana na etykiecie produktu (mieszanka MK Gold Bread Mix) dotyczy suchej mieszanki zaś wartość odżywczą podana w powyższym przepisie na chlebna chleb dotyczy gotowego chleba przygotowanego wg przepisu.
      W razie innych pytań służymy pomocą!
      Smacznego!

  • Czy da się go zrobić w maszynie do chleba?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  • Dzisiaj otrzymalam mieszanke i juz upieklam chleb
    Dziekuje jestescie rewelacyjni a chleb suuper
    A macie moze sklep w Niemczech ?
    Bede wasza stala klijentka

    • Cieszy nas bardzo, że produkt przypadł Pani do gustu!!
      Niestety nie mamy żadego sklepu na terenie Niemiec ani żadnego dystrybutora.
      Możemy jedynie zaoferować sprzedaż wysyłkową poprzez sklep internetowy lub Amazon DE jednakże tam cena produktu jest odczuwalnie wyższa ze względu na fakt iż pełną obsługę zamówień realizuje właśnie Amazon (https://www.amazon.de/dp/B0922Y8HQW)

  • Czy można również upiec w maszynce do chleba/ wypiekaczu do chleba? Czy wymaga to jakiś modyfikacji w przepisie?

    • Jak najbardziej można! Nie trzeba nic zmieniać. Najważniejsze aby trzymać się przepisu, żeby odpowiednio przygotować zaczyn drożdżowy i aby wypiekacz wymieszał ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk.

  • Co robię źle że mój chleb jest zakalcowaty i nie rośnie tak pięknie jak na zdjęciach? Robiłam wielokrotnie

    • Prosimy o kontakt telefoniczny. Udzielimy szybkiej i obszernej odpowiedzi (661 431 695)
      Najczęściej problemem jest nieprawidłowo przygotowany zaczyn drożdżowy lub za krótko wyrabiane ciasto. Idealnie powinno zostać wyrobione do momentu aż przestaje kleić się do rąk.

      • Dzień dobry, a jak zrobić zaczyn? Pierwszy raz będę korzystała z Państwa przepisów. Dziękuję 🙂

        • Zaczyn należy przygotować mieszając ze sobą ciepłą wodę z kranu z drożdżami oraz miodem/inuliną/cukrem zgodnie z ilościami w przepisie.
          Precyzyjny przepis znajduje się na etykiecie mieszanki!

  • Witam.
    Czy próbował ktoś robić bez masła?
    Zastanawiam się czy dodacbolej kokosowy, czy wnohole pominąć?

    • Można dodać olej kokosowy zamiast masła ale proszę pamiętać że ten nierafinowany może pozostawiać swój charakterystyczny posmak.

  • A jak długo można przechowywać gotowy chlebek? Można mrozić?

    • Przy przechowywaniu w suchym i przewiewnym miejscu do kilku dni gdyż zacznie obsychać.

      Owinięty folią aluminiową lub spożywczą i przechowywany w lodówce znacznie dłużej pozostanie miękki i sprężysty (nawet tydzień czasu albo i dłużej).

      Jak najbardziej można mrozić!

  • A czy da się upiec chleb z tej mieszanki, ale bez drożdży ?

    • Da się z proszkiem do pieczenia. Jednakże z reguły pracy dodatku proszku do pieczenia znacznie trudniej jest wymieszać ciasto do momentu w którym przestaje kleić się do rąk. Drugim mankamentem może być to że Chlebek nie wyrośnie tak jak powinien.

  • chleb jest pyszny. W lodówce trzymam tydzień . Z pośpiechu krócej rosło ciasto, ale wyszedł niższy i to w niczym nie przeszkadzało. Robiłam z niego nawet tosty i grzanki z patelni – bardzo do tego pasuje 🙂