Idealnie kruche ciasto, z kurczakiem, szpinakiem i kremową śmietanką, pychota!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 165g
- Masło 200g (zimne)
- Jajko 2szt.
- Sól 1/2 łyżeczki
Do przygotowani farszu potrzebujemy:
- Filet z kurczaka 1szt
- Świeży szpinak baby, ilość wedle uznania
- Ser gouda 100g
- Śmietanka 30% 100ml,
- Suszone pomidory 5-6szt,
- Ser feta, 50g
- Czosnek 1-2 ząbki
- Wymieszać ze sobą mieszankę MkGold Bread Mix, sól, zimne masło i 2 jajka.
- Ciasto kruche ugniatać jak najkrócej, tylko tyle czasu, aby składniki się dokłądnie połączyły.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 15-25min.
- W tym czasie przygotować farsz,
- Kurczaka pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, można również dodać odrobinę kurkumy,
- Mięso smażymy na maśle klarowanym, pod koniec smażenia dodajemy szpinak i 1-2 ząbki czosnku, wedle uznania, wszystko razem dusimy i odkładamy.
- Do śmietanki dodajemy gałkę muszkatołową sól i pieprz.
- Ciasto wyciągnąć z zamrażarki i rozwałkować na papierze do pieczenia, foremkę o średnicy 22-24cm, wysmarować masłem, łącznie z bokami, dokładnie wyłożyć foremkę ciastem i nakłuć spód widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego fasolę lub ryż, tak żeby obciążyć ciasto.
- Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 190’C w opcji grzania góra-dół, piec przez 15min.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyłożyć na nie farsz, w pierwszej kolejności usmażonego kurczaka ze szpinakiem, następnie wylewamy śmietankę, na to idzie starty na tarce żółty ser, pomidorki suszone pokrojone w paski oraz pokruszony ser feta.
- Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C, pieczenie 20-30min z termoobiegiem.
Smacznego!
Tarta pyszna, ale sporo masła wyciekło z ciasta. Czy 200 g masła to nie jest za dużo?
Czy dużo to ciężko powiedzieć – my lubimy tłusto 🙂
Proszę spróbować następnym razem z mniejszą ilością.
Na pewno po schłodzeniu tarty ciasto wchłonie jego znaczną część.
Też lubię tłusto, jestem na keto od ponad roku. Szkoda masła bo większość wyciekła. Spróbowałam z połową i jest oki:)