Wytrawna krucha tarta – MK Gold Bread Mix

Wytrawna krucha tarta – MK Gold Bread Mix

Idealnie kruche ciasto, z kurczakiem, szpinakiem i kremową śmietanką, pychota!

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Do przygotowani farszu potrzebujemy:

  • Filet z kurczaka 1szt
  • Świeży szpinak baby, ilość wedle uznania
  • Ser gouda 100g
  • Śmietanka 30% 100ml,
  • Suszone pomidory 5-6szt,
  • Ser feta, 50g
  • Czosnek 1-2 ząbki
  1. Wymieszać ze sobą mieszankę MkGold Bread Mix, sól, zimne masło i 2 jajka.
  2. Ciasto kruche ugniatać jak najkrócej, tylko tyle czasu, aby składniki się dokłądnie połączyły.
  3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 15-25min.
  4. W tym czasie przygotować farsz,
  5. Kurczaka pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, można również dodać odrobinę kurkumy,
  6. Mięso smażymy na maśle klarowanym, pod koniec smażenia dodajemy szpinak i 1-2 ząbki czosnku, wedle uznania, wszystko razem dusimy i odkładamy.
  7. Do śmietanki dodajemy gałkę muszkatołową sól i pieprz.
  8. Ciasto wyciągnąć z zamrażarki i rozwałkować na papierze do pieczenia, foremkę o średnicy 22-24cm, wysmarować masłem, łącznie z bokami, dokładnie wyłożyć foremkę ciastem i nakłuć spód widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego fasolę lub ryż, tak żeby obciążyć ciasto.
  9. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 190’C w opcji grzania góra-dół, piec przez  15min.
  10. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyłożyć na nie farsz, w pierwszej kolejności usmażonego kurczaka ze szpinakiem, następnie wylewamy śmietankę, na to idzie starty na tarce żółty ser, pomidorki suszone pokrojone w paski oraz pokruszony ser feta.
  11. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C, pieczenie 20-30min z termoobiegiem.

Smacznego!

3 Responses to Wytrawna krucha tarta – MK Gold Bread Mix

  • Tarta pyszna, ale sporo masła wyciekło z ciasta. Czy 200 g masła to nie jest za dużo?

    • Czy dużo to ciężko powiedzieć – my lubimy tłusto 🙂
      Proszę spróbować następnym razem z mniejszą ilością.
      Na pewno po schłodzeniu tarty ciasto wchłonie jego znaczną część.

      • Też lubię tłusto, jestem na keto od ponad roku. Szkoda masła bo większość wyciekła. Spróbowałam z połową i jest oki:)