Super puszysty biszkopt, idealny do tortów oraz wszystkich innych ciast, bardzo polecamy!
Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 100g
- Mąka migdałowa 100g
- Jajko 8szt
- Erytrytol w pudrze 100g
- Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie biszkoptu:
- W misce mieszamy suche składniki (mieszankę MK Gold, mąkę migdałową i proszek do pieczenia)
- Białka oddzielamy od żółtek
- Do białek dodajemy erytrytol, ubijamy na puszystą pianę
- Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy
- Do ubitych jajek z erytrytolem dodajemy mieszankę suchych składników, delikatnie mieszamy, najlepiej ręką albo łyżką, tak aby białka jak najmniej opadły.
- Pieczenie 170’C z termoobiegiem przez około 30-40min (do suchego patyczka) lub z grzałką góra dół 180’C również do suchego patyczka.
- Po ostygnięciu konieczne jest nasączenie biszkoptu, polecamy wodę z cytryną, ewentualnie można dodać erytrytol.
Przepis na tortownicę o średnicy 26cm