Przepis nadesłany przez @ketowicz_ dziękujemy!
Aromatyczny, delikatny, czosnkowo-ziołowy chebek, najlepszy na ciepło!
Do przygotowania chlebka potrzebujey:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
- Masło 82%tł, 140g (20g do ciasta, 120g do masła ziołowo-czosnkowego)
- Jajko 1szt
- Woda 200g
- Drożdże suche 10g
- Miód 5g
- Ulubione zioła – u nas prowansalaskie
- Czosnek 2-3 ząbki
1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
2. Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko i na końcu zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
3. W trakcie przygotowywania ciasta połączyć 120g miękkiego masłą z ulubionymi ziołami oraż wyciśniętym przez praskę lub pokrojonym na małe kawałki czoskiem.
4. Wyrobione ciasto rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować ciasto przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym.
5. Pociąć na paski o szerokości około 4cm, zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie np., w totownicy lub na blaszczce do pieczenia (wyłożone papierem do pieczenia).
6. Ciasto powinno wyrastać około 1,5-2h w temperaturze pokojowej pod przykryciem (można ten proces przyspieczyć wkładając ciasto do piekarnika na 40min w temperaturze 45-50⁰C) po tym czasie ustawiamy piekarnik na 180⁰C i pieczemy w termoobiegu 30-35min, czas liczymy od momentu osiąnięcia przez piekarnik temperatury 180⁰C.

Chlebek jest bardzo smaczny ,polecam.