Osoby,które unikają węglowodanów przygotowują naleśniki z jajek i śmietanki 36%, są to naleśniki o bardzo wyrazisty smaku jajek, które w niczym nie przypominają naleśników z naszego dzieństwa. Dla osób, które nie chcą czuć smaku jajek w naleśnikach polecamy użyć mieszanki MKGold Bread Mix, z której możemy przygotować pyszne naleśniki, bardzo zbliżone w smaku i konsystencji do tych z naszego dzieciństwa.
Do przygotowania naleśników potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 30g
- Jajko 8szt.
- Śmietanka 36% tł. 100g
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem i zostawiamy na około 15-20min,żeby ciasto odpoczęło, jeżeli jest zbyt gęste można dodać odrobinę mleka kokosowego lub śmietanki.
Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.
Pyszne, złociste naleśniki nadają się idealnie do wersji na słodko z bitą śmietaną oraz mascarpone, z owocami i polewą czekoladową lub z twarogiem, śmietaną i cynamonem, ale równiż idealnie się będą komponowały z farszem z pieczarek i cebuli z kwaśną śmietaną.
Można je również wyckorzystać do przygotowania pasztecików/krokietów nadziewanych ulubionym farszem.
8 jajek? Czy aby na pewno?
Jak najbardziej!
A ile wychodzi naleśników z tych proporcji?
Ok 10-15 W zależności od średnicy patelni i jak grube wyjdą.
Są boskie! I zawsze wychodzą.
Ja daje 3 jajka 30g mieszanki i 200 ml śmietanki do tego jeszcze miarkę odżywki białkowej mniami . Wychodzą 4 naleśniki z nadzieniem truskawkowym . Pycha
Tego szukalem, miazga 🙂
polecam. wychodzą super.
cześć, coś mi te neleśniki nie wychcodzą….. jakieś takie za kruche i się rozwalają… pomóżcie błagam…
zalecam dłuższe mieszanie ciasta mikserem a jeśli to nie pomoże wtedy sugerujemy zmniejszenie ilości śmietanki o około 20-30g lub dodanie dodatkowej porcji mieszanki (ok 40g)