Krucha tarta z budyniem i owocami – MK Gold Bread Mix

Krucha tarta z budyniem i owocami – MK Gold Bread Mix

Idealnie kruche ciasto, z aksamitnym kokosowo-waniliowym budyniem, do tego owoce sezonowe, pysznie!

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Do przygtpwania budyniu potrzebujemy:

  • Mleko kokosowe 500ml
  • Jajko 2szt.
  • Erytrytol 70g
  • Mąka migdałowa 50g
  • Guma ksantanowa 1/2 małej łyżeczki
  • Aromat waniliowy
  1. Wymieszać ze sobą mieszankę MkGold Bread Mix, erytrytol (najlepiej zmielony, ale jak nie ma możliwości to może być też granulowany), zimne masło i 2 jajka.
  2. Ciasto kruche ugniatać jak najkrócej, tylko tyle czasu, aby składniki się dokłądnie połączyły.
  3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 15-25min.
  4. W tym czasie przygotować budyń.
  5. Dodać do garnka mleko kokosowe, jaja, erytrytol i aromat waniliowy, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, nie doprowadzając do wrzenia(okolo 5-10min).
  6. Następnie dodać mąkę migdałową, zwiększyć moc podgrzewania i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aż do momentu zgęstnienia, jak już budyń zgęstnieje dodać gumę ksantanową i jeszcze chwilkę mieszać.
  7. Zostawić budyń do przestygnięcia.
  8. Ciasto wyciągnąć z zamrażarki i rozwałkować na papierze do pieczenia, foremkę o średnicy 22-24cm, wysmarować masłem, łącznie z bokami, dokładnie wyłożyć foremkę ciastem i nakłuć spód widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego fasolę lub ryż, tak żeby obciążyć ciasto.
  9. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 190’C w opcji grzania góra-dół, piec prze 20min.
  10. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, ściągnąć papier z „obciążnikiem”, zmniejszyć temperaturę do 180’Cpiec kolejne 15min, lub do osiągnięcia przez ciasto złocistego koloru.
  11. Jak jużciasto będzie miało odpowiednio złocisty kolor, wyciągamy je z piekarnika i wylewamy przygotowany budyń, dalej ciasto z budyniem trafia dlaej do piekarnika na około 15min, żeby zapiec budyń.
  12. Przygotować owoce i rozpuścić czkoladę 80-90% kakao z odrobiną masła i udekorować tartę.

8 Responses to Krucha tarta z budyniem i owocami – MK Gold Bread Mix