Idealnie kruche ciasto, z aksamitnym kokosowo-waniliowym budyniem, do tego owoce sezonowe, pysznie!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 165g
- Erytrytol 50g
- Masło 200g (zimne)
- Jajko 2szt.
Do przygtpwania budyniu potrzebujemy:
- Mleko kokosowe 500ml
- Jajko 2szt.
- Erytrytol 70g
- Mąka migdałowa 50g
- Guma ksantanowa 1/2 małej łyżeczki
- Aromat waniliowy
- Wymieszać ze sobą mieszankę MkGold Bread Mix, erytrytol (najlepiej zmielony, ale jak nie ma możliwości to może być też granulowany), zimne masło i 2 jajka.
- Ciasto kruche ugniatać jak najkrócej, tylko tyle czasu, aby składniki się dokłądnie połączyły.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 15-25min.
- W tym czasie przygotować budyń.
- Dodać do garnka mleko kokosowe, jaja, erytrytol i aromat waniliowy, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, nie doprowadzając do wrzenia(okolo 5-10min).
- Następnie dodać mąkę migdałową, zwiększyć moc podgrzewania i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aż do momentu zgęstnienia, jak już budyń zgęstnieje dodać gumę ksantanową i jeszcze chwilkę mieszać.
- Zostawić budyń do przestygnięcia.
- Ciasto wyciągnąć z zamrażarki i rozwałkować na papierze do pieczenia, foremkę o średnicy 22-24cm, wysmarować masłem, łącznie z bokami, dokładnie wyłożyć foremkę ciastem i nakłuć spód widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego fasolę lub ryż, tak żeby obciążyć ciasto.
- Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 190’C w opcji grzania góra-dół, piec prze 20min.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto, ściągnąć papier z „obciążnikiem”, zmniejszyć temperaturę do 180’Cpiec kolejne 15min, lub do osiągnięcia przez ciasto złocistego koloru.
- Jak jużciasto będzie miało odpowiednio złocisty kolor, wyciągamy je z piekarnika i wylewamy przygotowany budyń, dalej ciasto z budyniem trafia dlaej do piekarnika na około 15min, żeby zapiec budyń.
- Przygotować owoce i rozpuścić czkoladę 80-90% kakao z odrobiną masła i udekorować tartę.
Dzien dobry,
Czy maja Panstwo przepis na tarte wytrawna. Sprobowalam podany przepis nie dodajac slodzika. Nie wyszedl mi spod 🙁
Przepis powinien pojawić się na naszej stronie w nadchodzącym tygodniu!
Wygląda yummy . Mleko kokosowe te z puszki czy z kartonika?
z kartonika 🙂
Czy można dać zwykłe mleko?
Pewnie!
Czy zamiast gumy ksantanowej może być guma guar?
Wydaje mam się, że to może się udać choć sami tego nie testowaliśmy.