Drożdżówka z jagodami i kruszonką – MK Gold Bread Mix

Drożdżówka z jagodami i kruszonką – MK Gold Bread Mix

Jagodowe, lekko słodkie bułeczki drożdżowe, są pyszne – z kruszonką i ketogenicznym lukrem – mniam!

Do przygotowania drożdżówek potrzebujemy:

  • Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
  • 1 jajko
  • 40g masła
  • 50g erytrytolu
  • 1 płaska łyżeczka miodu/cukru/inuliny – 5g (będą stanowić pożywkę dla drożdży)
  • 1 płaska łyżeczka drożdży suchych/instant – 5g (opcjonalnie można użyć drożdży świeżych w ilości 15-20g)
  • Woda 200g
  • Jagody 150g (ięcej lub mniej w zależności od upodobań)
  • Kruszonka (35g Mieszanka MK Gold Bread Mix, 50g erytrytol, 50g zimne masło)

Przygotowanie drożdżówek:

  1. Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
  2. Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko, erytrytol i na końcu zaczyn drożdżowy.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami  aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
  4. Ciasto dzielimy na około 4 kawałki, kęsy ciasta delikatnie rozwałkować na kszałt kółka, na środku (1cm od krawędzi) ułożyć jagody.
  5. Przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie sładniki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
  6. Uformowane drożdżówki układamy na papierze do pieczenia w odstępach co najmniej 2-3cm i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie posmarować rozbełtanym żółtkiem boki drożdżówek i na środek dodać pokruszoną kruszonkę.
  7. Pieczenie około 30-30min w temperaturze 180’C, termoobieg.
  8. Gotowe drożdżówki polać lukrem z mielonego erytrytolu i soku z cytryny.

Smacznego!

 

1 Responses to Drożdżówka z jagodami i kruszonką – MK Gold Bread Mix