Jagodowe, lekko słodkie bułeczki drożdżowe, są pyszne – z kruszonką i ketogenicznym lukrem – mniam!
Do przygotowania drożdżówek potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
- 1 jajko
- 40g masła
- 50g erytrytolu
- 1 płaska łyżeczka miodu/cukru/inuliny – 5g (będą stanowić pożywkę dla drożdży)
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych/instant – 5g (opcjonalnie można użyć drożdży świeżych w ilości 15-20g)
- Woda 200g
- Jagody 150g (ięcej lub mniej w zależności od upodobań)
- Kruszonka (35g Mieszanka MK Gold Bread Mix, 50g erytrytol, 50g zimne masło)
Przygotowanie drożdżówek:
- Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
- Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko, erytrytol i na końcu zaczyn drożdżowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
- Ciasto dzielimy na około 4 kawałki, kęsy ciasta delikatnie rozwałkować na kszałt kółka, na środku (1cm od krawędzi) ułożyć jagody.
- Przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie sładniki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
- Uformowane drożdżówki układamy na papierze do pieczenia w odstępach co najmniej 2-3cm i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie posmarować rozbełtanym żółtkiem boki drożdżówek i na środek dodać pokruszoną kruszonkę.
- Pieczenie około 30-30min w temperaturze 180’C, termoobieg.
- Gotowe drożdżówki polać lukrem z mielonego erytrytolu i soku z cytryny.
Smacznego!
Super przepis, drożdżówki przepyszne