Cynamonki – MK Gold Bread Mix

Cynamonki – MK Gold Bread Mix

Słodkie, mocno cynamonowe bułeczki drożdżowe! Idealne do kawy w leniwe popołudnie. Można podawać je ze zmielonym erytrytolem lub z lukrem z soku z cytryny i zmielonego erytrytolu.

Do przygotowania bułeczek potrzebujemy:

  1. Przygotuj zaczyn z mleka kokosowego o temperaturze max. 40⁰C, miodu i drożdży. Po wymieszaniu odstaw  na 10min.
  2. Do miski wsyp mieszankę, dodaj śmietankę, 2 jajka, erytrytol w ilości 25g oraz zaczyn.
  3.  Ciasto mieszamy spiralnymi końcówkami miksera do momentu, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do rąk co trwa około 10-15 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto.
  5. Do 120g miękkiego masła dodaj 50g erytrytolu oraz cynamon – całość dokładnie wymieszaj.
  6.  Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmaruj masło z erytrytolem i cynamonem. Zrób to tak by na krawędziach zostawić około 2 cm ciasta żeby moża było je skleić – do tego używamy rozbełtanego jajka.
  7. Zawijamy ciasto w roladę i tniemy na kawałki o szerokości około 2-3cm.
  8. Układamy na blaszcze na płasko i w ten sposób zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Żeby przyspieszyć ten proces można włożyć je do piekarnika i zostawić na około 1 godzinę w temperaturze 45-50’C.
  9. Kiedy ciasto wyrośnie smarujemy je resztą rozbełtanego jajka i wstawiamy do piekarnika na około  10-15min w temeraturze 180’C lub do ładnego zarumienienia, używamy termoobiegu.

 

10 Responses to Cynamonki – MK Gold Bread Mix