Słodkie, mocno cynamonowe bułeczki drożdżowe! Idealne do kawy w leniwe popołudnie. Można podawać je ze zmielonym erytrytolem lub z lukrem z soku z cytryny i zmielonego erytrytolu.
Do przygotowania bułeczek potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 250g
- Śmietanka 36% 100g
- Mleko kokosowe płynne 100g
- Masło 120g
- Jajko 3szt
- Erytrytol 75g
- Drożdże suche 10g
- Miód 5g
- Cynamon 2-3 łyżeczki
- Przygotuj zaczyn z mleka kokosowego o temperaturze max. 40⁰C, miodu i drożdży. Po wymieszaniu odstaw na 10min.
- Do miski wsyp mieszankę, dodaj śmietankę, 2 jajka, erytrytol w ilości 25g oraz zaczyn.
- Ciasto mieszamy spiralnymi końcówkami miksera do momentu, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do rąk co trwa około 10-15 minut.
- Rozwałkuj ciasto.
- Do 120g miękkiego masła dodaj 50g erytrytolu oraz cynamon – całość dokładnie wymieszaj.
- Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmaruj masło z erytrytolem i cynamonem. Zrób to tak by na krawędziach zostawić około 2 cm ciasta żeby moża było je skleić – do tego używamy rozbełtanego jajka.
- Zawijamy ciasto w roladę i tniemy na kawałki o szerokości około 2-3cm.
- Układamy na blaszcze na płasko i w ten sposób zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Żeby przyspieszyć ten proces można włożyć je do piekarnika i zostawić na około 1 godzinę w temperaturze 45-50’C.
- Kiedy ciasto wyrośnie smarujemy je resztą rozbełtanego jajka i wstawiamy do piekarnika na około 10-15min w temeraturze 180’C lub do ładnego zarumienienia, używamy termoobiegu.
Super przepis 🙂
Pyszne. Robione już kilka razy.
Najlepsze drozdoweczki na swiecie. Robie tez z makiem, zamiast cynamonu daje mak. 250 g na podwojna porcje bo zawsze robie wszystko razy dwa . Mniaaam. Lekkeeeeer!
A mak mieszasz z masłem?
Mak wcześniej moczysz? Jak szykujesz wsad makowy do tych bułeczek?
Tutaj nie ma maku 🙂
Pisałam odpowiedź do Sebastiana powyżej, który zrobił z makiem.
Pyszne cynamonowe bułeczki . Zrobiłam je pierwszy raz ale tego samego dnia znikły.
Co mogę dać zamiast mleka kokosowego? Śmietana? Mleko?
Może być np Śmietanka 30%
Testowane, ciasto super. Zrobiłam z niego również jagodzianki