Ciasto rabarbarowe – MK Gold Bread Mix

Ciasto rabarbarowe – MK Gold Bread Mix

Delikatnie wilgotne ciasto tłuszczowe z rabarbarem i kruszonką.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • Mieszanka MK Gold Bread Mix 100g
  • Mąka migdałowa 100g
  • Masło 200g
  • Jajko 4szt.
  • Erytrytol zmielony 125g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Rabarbar 200g

Do przygotowania kruszonki potrzebujemy:

  1. Masło na ciasto i jaja muszą być w temperaturze pokojowej,
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180’C góra-dół lub termoobieg
  3. Przygotować formę o średnicy 22-24cm, którą wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.
  4. W pierwszej kolejności przygotować kruszonkę, wymieszać wszystkie sładniki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
  5. Następnie przygoować ciasto, ubić masło z erytrytolem na głodką i pyszystą masę,
  6. Nie przerywając ubijania dodać po jedym jajku, mniej więcej co 2min.
  7. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąke migdałową i mieszankę MKGold w 2-3 partiach. Za każdy razem mieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy.
  8. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do formy, na wierzch ułożyć rabarbar, trzeba go ułożyć bardzo gęsto, tak żeby całe ciasto zostało przykryte owocami.
  9. Ciaso wstawic do nagrzanego piearnika na 30min, po tym czasie wyciagnąć ciasto i ułożyć kuruszonkę, można ją zetrzeć na tarce lub pokruszyć, piec kolejne 30min.
  10. Po ostygnieciu można posypać ciasto zmielonym erytrytolem.

6 Responses to Ciasto rabarbarowe – MK Gold Bread Mix