Delikatnie wilgotne ciasto tłuszczowe z rabarbarem i kruszonką.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 100g
- Mąka migdałowa 100g
- Masło 200g
- Jajko 4szt.
- Erytrytol zmielony 125g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Rabarbar 200g
Do przygotowania kruszonki potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 40g
- Mąka migdałowa 50g
- Masło 100g (zimne)
- Erytrytol 30g
- Masło na ciasto i jaja muszą być w temperaturze pokojowej,
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180’C góra-dół lub termoobieg
- Przygotować formę o średnicy 22-24cm, którą wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.
- W pierwszej kolejności przygotować kruszonkę, wymieszać wszystkie sładniki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
- Następnie przygoować ciasto, ubić masło z erytrytolem na głodką i pyszystą masę,
- Nie przerywając ubijania dodać po jedym jajku, mniej więcej co 2min.
- Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąke migdałową i mieszankę MKGold w 2-3 partiach. Za każdy razem mieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowane ciasto wyłożyć do formy, na wierzch ułożyć rabarbar, trzeba go ułożyć bardzo gęsto, tak żeby całe ciasto zostało przykryte owocami.
- Ciaso wstawic do nagrzanego piearnika na 30min, po tym czasie wyciagnąć ciasto i ułożyć kuruszonkę, można ją zetrzeć na tarce lub pokruszyć, piec kolejne 30min.
- Po ostygnieciu można posypać ciasto zmielonym erytrytolem.
A czy mąkę migdałową można zamienić na kokosową?
Na mące kokosowej odtłuszczonej nie próbowaliśmy. Zalecamy trzymanie się przepisu z użyciem mąki migdałowej.
Jeżeli już to proszę przetestować na pełnotłustych mielonych wiórkach kokosowych – choć nie koniecznie musi to zadziałać.
Czy można użyć innych owoców? Np borówek?
Pewnie!
Ciasto przepyszne ☺️ mam pytanie czy można je mrozić?
Nie testowaliśmy ale raczej tak
a jak nie chce tej kruszonki to piekę godzinę to ciasto?
Tak 🙂