Placek uformowany w kształt „łódeczki”, w środku wypełniony serami i jajkiem, czyli chaczapuri adżaruli 🙂
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
- 5 jaj
- 20g masła
- 1 płaska łyżeczka miod – 5g
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych/instant – 5g (opcjonalnie można użyć drożdży świeżych w ilości 15-20g)
- Woda 200g
- 300g sera mozarella
- 200g sera feta
- 200g sera gouda
- Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), miodu oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
- Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, 1 jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
- Ciasto podzielic na 4 równe części, rozwałkować i uformować kształt łódeczki, zostawić do wyrośnięcia w temeraturze pokojowej przez 1h lub w piekarniku z termoobiegiem na 30min w temp. 45-50⁰C.
- Wypełnić łódeczki częścią serów (uwaga! z trakcie pieczenia ciasto bardzo wyrośnie – wtedy na bieżąco trzeba dodawać sery). Piec w temperaturze 200⁰C z termoobiegiem przez około 30min.
- Na ser wybić 1 jajko do każdej łódeczki z serem i piec jeszcze przez około 5min (tak aby białko się ścięło).