Chaczapuri adżaruli – MK Gold Bread Mix

Chaczapuri adżaruli – MK Gold Bread Mix

Placek uformowany w kształt „łódeczki”, w środku wypełniony serami i jajkiem, czyli chaczapuri adżaruli 🙂

Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

 

  1. Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), miodu oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
  2. Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, 1 jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami  do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
  4. Ciasto podzielic na 4 równe części, rozwałkować i uformować kształt łódeczki, zostawić do wyrośnięcia w temeraturze pokojowej przez 1h lub w piekarniku z termoobiegiem na 30min w temp. 45-50⁰C.
  5. Wypełnić łódeczki częścią serów (uwaga! z trakcie pieczenia ciasto bardzo wyrośnie – wtedy na bieżąco trzeba dodawać sery). Piec w temperaturze 200⁰C z termoobiegiem przez około 30min.
  6. Na ser wybić 1 jajko do każdej łódeczki z serem i piec jeszcze przez około 5min (tak aby białko się ścięło).