Niskowęglowodanowa bułka do kebaba – nic bardziej prostego!
Do przygotowania 4 bułek do kebaba potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
- 1 jajko
- 20g masła
- 1 płaska łyżeczka miodu/cukru/inuliny – 5g (będą stanowić pożywkę dla drożdży)
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych/instant – 5g (opcjonalnie można użyć drożdży świeżych w ilości 15-20g)
- Woda 200g
- Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
- Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
- Ciasto wałkujemy na kształ koła, na wysokość około 0,8-1cm.
- Rozwałkowane ciasto układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie można posmarować wierzch ciasta żółtkiem i posypać bułkę np. sezamem.
- Pieczenie w temperaturze 170-180⁰C z termoobiegiem lub grzaniem góra+dół przez około 30min. Oba programy bez dodatkowych grzałek.
- Gotową bułkę po wystygnięciu tniemy na 4 trójkąty.
Bułkę przed przygotowaniem kebaba należy przeciąć i podpiec w grillu elektrycznym.
Mięso oraz dodaki wedle uznania 🙂
Bułka pierwsza klasa
Super kebab wyszedł 😉
czy bułkę można mrozić ?
Czy do zaczynu można dodać erytrytol zamiast cukru lub inuliny ? Jestem bardzo ciekawa czy wtedy wyjdzie ? Tak jak do innych chleba czy bułek ?
Niestety ale erytrytol nie jest fermenowany przez drożdże i niestety przy takim sposobie chleb może nieprawidłowo wyrosnąć.
Proszę tylko pamiętać że przy użyciu zwykłego cukru w gotowym chlebku wychodzi nie cale 4g Węglowodanów.