Bułka do kebaba – MK Gold Bread Mix

Bułka do kebaba – MK Gold Bread Mix

Niskowęglowodanowa bułka do kebaba – nic bardziej prostego!

Do przygotowania 4 bułek do kebaba potrzebujemy:

 

  1. Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
  2. Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami  aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
  4. Ciasto wałkujemy na kształ koła, na wysokość około 0,8-1cm.
  5. Rozwałkowane ciasto układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie można posmarować wierzch ciasta żółtkiem i posypać bułkę np. sezamem.
  6.  Pieczenie w temperaturze 170-180⁰C z termoobiegiem lub grzaniem góra+dół przez około 30min. Oba programy bez dodatkowych grzałek.
  7. Gotową bułkę po wystygnięciu tniemy na 4 trójkąty.

Bułkę przed przygotowaniem kebaba należy przeciąć i podpiec w grillu elektrycznym.

Mięso oraz dodaki wedle uznania 🙂

4 Responses to Bułka do kebaba – MK Gold Bread Mix