Bułeczki pieczarkowo-serowe – MK Gold Bread Mix

Bułeczki pieczarkowo-serowe – MK Gold Bread Mix

Drożdżowe bułeczki z pieczarkami i serem, bardzo mocno przypominające paszteciki, idealnie pasuje do nich zakwas z buraka na ciepło.

Do przygotowania bułek z pieczarkami i serem potrzebujemy:

Przygotowanie farszu:

  1. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę
  3. Podsmażyć cebulę na maśle klarowanym, dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania calej wody, doprawić solą i dużą ilością pieprzu.
  4. Kiedy farsz ostygnie dodać starty na dużych oczkach ser gouda.

Przygotowanie bułek:

  1. Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
  2. Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami  aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
  4. Ciasto dzielimy na około 8-10 kawałków, kęsy ciasta delikatnie rozwałkować, dodać farsz i zlepić delikatnie formując w dłoniach, bułeczki ułożyć sklejonym miejscem w dół.
  5. Uformowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia w odstępach co najmniej 2-3cm i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać sezamem.
  6. Pieczenie około 30-35min w temperaturze 180’C, termoobieg.

3 Responses to Bułeczki pieczarkowo-serowe – MK Gold Bread Mix

  • Równie smaczne na drugi dzień.

  • Co zrobić żeby podczas pieczenia bułki się nie rozklejamy, a masa nie wyciekła? Smak obłęd, ale wyglądają nie tak jak na foto 🙁

    • Można spróbować połączyć ciasto za pomocą widelca jak np. przy robieniu pierogów lub połączyć je palcami i ułożyć do formy łączeniem w dół – wtedy farsz nie powinien wypływać.