Drożdżowe bułeczki z pieczarkami i serem, bardzo mocno przypominające paszteciki, idealnie pasuje do nich zakwas z buraka na ciepło.
Do przygotowania bułek z pieczarkami i serem potrzebujemy:
- Mieszanka MK Gold Bread Mix 200g
- 1 jajko
- 20g masła
- 1 płaska łyżeczka miodu/cukru/inuliny – 5g (będą stanowić pożywkę dla drożdży)
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych/instant – 5g (opcjonalnie można użyć drożdży świeżych w ilości 15-20g)
- Woda 200g
- Pieczarki 500g
- Cebula 100g
- Gouda 200g
- Masło klarowane
- 1 żółtko
- sezam
Przygotowanie farszu:
- Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Cebulę pokroić w drobną kostkę
- Podsmażyć cebulę na maśle klarowanym, dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania calej wody, doprawić solą i dużą ilością pieprzu.
- Kiedy farsz ostygnie dodać starty na dużych oczkach ser gouda.
Przygotowanie bułek:
- Przygotowujemy zaczyn z wody (max 40⁰C), cukru/miodu/inuliny oraz drożdży. Zaczyn jest gotowy w momencie, kiedy widać bąbelki powietrza, piankę, a jeżeli się go zamiesza- gazowanie.
- Do miski należy wsypać odważone 200g mieszanki, dodać masło, jajko i na końcu zaczyn drożdżowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, mikserem planetarnym z końcówką typu hak lub mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami aż do momentu kiedy ciasto nie przykleja się do rąk. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na około 5 min, dzięki temu będzie bardziej sprężyste.
- Ciasto dzielimy na około 8-10 kawałków, kęsy ciasta delikatnie rozwałkować, dodać farsz i zlepić delikatnie formując w dłoniach, bułeczki ułożyć sklejonym miejscem w dół.
- Uformowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia w odstępach co najmniej 2-3cm i zostawiamy pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po tym czasie posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać sezamem.
- Pieczenie około 30-35min w temperaturze 180’C, termoobieg.
Równie smaczne na drugi dzień.
Co zrobić żeby podczas pieczenia bułki się nie rozklejamy, a masa nie wyciekła? Smak obłęd, ale wyglądają nie tak jak na foto 🙁
Można spróbować połączyć ciasto za pomocą widelca jak np. przy robieniu pierogów lub połączyć je palcami i ułożyć do formy łączeniem w dół – wtedy farsz nie powinien wypływać.